wtorek, 28 lutego 2017

Moda na jarmuż



 
Są pewne mody także w kulinariach. Od jakiegoś czasu wszędzie króluje jarmuż. Mój blog nie może być gorszy ;) Dzielę się więc przepisem na sałatkę z jarmużu i awokado. Doskonała i na śniadanie, i na kolację. A Boski Marian chętnie zabiera ją do pracy.

SKŁADNIKI
200g świeżego jarmużu
1 awokado
2 jajka
Garść pestek dyni
Garść suszonej żurawiny
Garść grzanek
Oliwa z oliwek
2 ząbki czosnku
Sos (1 łyżka musztardy, 1 łyżka miodu, 2 łyżki oliwy z oliwek, świeżo mielony pieprz)

Jajka gotujemy na twardo. Jarmuż wrzucamy do osolonej, wrzącej wody na 3 minuty, odcedzamy i obsmażamy go krótko na oliwie z oliwek z pokrojonym drobno czosnkiem. Następnie kroimy awokado i jajka. Pestki dyni chwilkę podsmażamy na suchej patelni, a żurawinę moczymy we wrzątku (potem odcedzamy). Następnie mieszamy wszystkie składniki i doprawiamy sosem.
  Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz