sobota, 26 marca 2016

Wiosenna sałatka



 

Wielkanocny stół ugina się od tłustego mięsiwa i puszystych, kalorycznych serników. Na ratunek czekającemu nas od jutra obżarstwu przygotowałam sałatkę z jajkami przepiórczymi. Robi się ją szybko i jest lżejsza od tradycyjnej „jarzynowej”. Boski Marian już chyba nie może się doczekać świątecznych przysmaków, bo co chwila odwiedza mnie w kuchni i podpatruje, co szykuję :) 

Spokojnych, rodzinnych Świąt!

SKŁADNIKI

mix sałat
4 plastry szynki Schwarzwaldzkiej
3 łyżki kukurydzy
½ cukinii
pęczek rzodkiewek
2 gałązki selera naciowego
15 jajek przepiórczych
sól, pieprz
czosnkowy winegret (łyżka miodu, łyżka musztardy, łyżka oliwy z oliwek, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę)


Szynkę kroimy w paski i podgrzewamy na suchej patelni, aż będzie chrupiąca. Rzodkiewkę, seler naciowy i cukinię kroimy drobno. Pokrojone warzywa wrzucamy do miski z sałatą, dodajemy kukurydzę i ostygniętą szynkę. Zalewamy winegretem, doprawiamy i mieszamy. Jajka gotujemy, obieramy, kroimy na pół i układamy na wierzchu sałatki. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem.

Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz